?

Hvilke krav har vi dersom jeg er student og blir gravid?

Kvinne 25 . 02 Mars 2021
Spørsmål

Hei! Jeg har lenge hatt lyst på barn. Har hele tiden vært helt sikker på at jeg ønsket å være sykepleier og har tatt fag på videregående etter dette ønsket. Nå makter jeg ikke å stå i jobben med turnus, stress og press og ser meg nødt til å bytte yrke. Har vurdert å bli i yrket jeg misliker og som går utover helsen min på grunn av ønsket om å få barn. Jeg har samboer og ønske på barn er like sterkt om ikke sterkere. Jeg synes det er lenge å vente i 3 nye år, er da 28 år når jeg er ferdig utdannet. Jeg har hatt litt lyst til å kanskje bli regnskapsfører og må da jobbe to år før autorisasjon. Alt dette gjør meg stresset. Jeg har eldre foreldre, noe som gjør at jeg kanskje føler mer på dette. Merker jeg blir stresset av tanken på å ikke få første barn før jeg er nærmere 30 år. Samtidig synes jeg det er kjedelig å utsette studiet et år for permisjon, samt at man kan bli dårlige i en graviditet. Men jeg ville blitt lykkelig. Hvilke krav har vi dersom jeg er student? Han jobber fullt.

Kvinne (25)
Fagperson svarer
Hei

Forstår det slik at du har mange tanker rundt fremtiden som handler om barn og karriere, og at du hovedsaklig lurer på hvilke økonomiske muligheter du har dersom du skulle bli gravid under studiene.

Som student kan du ta permisjon fra studiene inntil 49 uker, tre uker før fødsel og 46 uker etter. Fra Lånekassen har du da rett på foreldrestipend i disse ukene. For å motta foreldrestipend må du ha vært i utdanning i fire måneder før fødsel. Økonomisk utgjør foreldrestipend samme beløp som studielånet. I tillegg vil du kunne få barnestipend etter at barnet er født, men merk deg at dette er behovsprøvd ut fra din og samboers inntekt/ formue. Studenter med barn kan også søke et tilleggslån i Lånekassen som for tiden er på kr 50 000 pr studieår. 

Du kan samtidig som du mottar foreldrestipend fra Lånekassen motta foreldrepenger eller engangsstønad fra NAV. Hvis din samboer tar ut foreldrepenger fra NAV kan det påvirke din støtte fra Lånekassen. Det er derfor lurt å kontakte Lånekassen og NAV når du står i den eventuelle situasjonen som gravid og student for å få hjelp til å klargjøre detaljene. Jeg legger ved en artikkel vi har skrevet som handler om rettigheter rundt det å være student og gravid.

Lånekassen har også god informasjon om dine rettigheter som gravid og student på sine hjemmesider.

Håper du finner ut av hva som blir mest riktig for deg fremover. 

Hilsen sosionomen, SiO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?